Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z fasolki szparagowej, ziemniaków i mięsa mielonego

Zapiekanka z fasolki szparagowej, ziemniaków i mięsa mielonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 6484

Dodano:

Odsłon: 14578

Prosta zapiekanka układana warstwowo - z pachnącym beszamelem, pysznymi ziemniaczkami z boczkiem, chrupiącym, zapieczonym serem i świeżym szczypiorkiem. Dobry sposób na podanie fasolki szparagowej inaczej niż zwykle. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 70 dag fasolki szparagowej
  • 6 ziemniaków
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1/2 kg mięso mielone
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 dag żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • Pieprz
  • szczypiorek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

  2. Fasolkę podgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru - na półtwardo.

  3. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto na małej patelni.

  4. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy cebulka się już zeszkli, dodajemy gałązkę rozmarynu, mięso mielone, rozdrabniamy i smażymy na złoto (co jakiś czas mieszając). Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.

    Do tego przepisu użyłam mięsa mielonego cielęcego, ale możecie użyć też wieprzowego, wołowego lub mieszanego.

  5. Gdy ziemniaki będą już miękkie, odcedzamy je z wody i robimy z nich puere. Następnie dodajemy podsmażony boczek wraz z tłuszczem, starannie mieszamy i odkładamy.

  6. Beszamel:

    W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki mąki. Energicznie mieszamy, aż wszystkie grudki znikną. Przyprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej. Do środka wlewamy 1/2 szklanki mleka i wstawiamy na ogień. Dokładnie mieszamy beszamel, aż zacznie gęstnieć. Gdy będzie miał konsystencję gęstej śmietany zdejmujemy go z ognia.

  7. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.

  8. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo - kolejno:

    1. Ziemniaki z boczkiem - rozprowadzamy je starannie w naczyniu.

    2. Mięso mielone.

    3. Beszamel.

    4. Fasolkę szparagową.

    5. Starty żółty ser.

  9. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - do momentu, aż ser zacznie się złocić.

  10. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

  11. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń