Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta zapiekanka układana warstwowo - z pachnącym beszamelem, pysznymi ziemniaczkami z boczkiem, chrupiącym, zapieczonym serem i świeżym szczypiorkiem. Dobry sposób na podanie fasolki szparagowej inaczej niż zwykle. Serdecznie polecam.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 351
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 47
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 371
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 811
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 351
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 47
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 371
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 811
Składniki
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Fasolkę podgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru - na półtwardo.
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto na małej patelni.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy cebulka się już zeszkli, dodajemy gałązkę rozmarynu, mięso mielone, rozdrabniamy i smażymy na złoto (co jakiś czas mieszając). Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Do tego przepisu użyłam mięsa mielonego cielęcego, ale możecie użyć też wieprzowego, wołowego lub mieszanego.
Gdy ziemniaki będą już miękkie, odcedzamy je z wody i robimy z nich puere. Następnie dodajemy podsmażony boczek wraz z tłuszczem, starannie mieszamy i odkładamy.
Beszamel: W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki mąki. Energicznie mieszamy, aż wszystkie grudki znikną. Przyprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej. Do środka wlewamy 1/2 szklanki mleka i wstawiamy na ogień. Dokładnie mieszamy beszamel, aż zacznie gęstnieć. Gdy będzie miał konsystencję gęstej śmietany zdejmujemy go z ognia.
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo - kolejno: 1. Ziemniaki z boczkiem - rozprowadzamy je starannie w naczyniu. 2. Mięso mielone. 3. Beszamel. 4. Fasolkę szparagową. 5. Starty żółty ser.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - do momentu, aż ser zacznie się złocić.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego :)