Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z klopsikami

Zapiekanka z klopsikami

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4138

Dodano: 14.07.2012

Odsłon: 13100

Bardzo smaczne danie :)

Składniki

  • ryż, 3 woreczki
  • świeży groszek zielony, 1 szklanka
  • Kalafior, 1 szt.
  • fasolka szparagowa, ok. 30 deko
  • Na klopsiki:
  • zmielona pierś z indyka, ok. 70 deko
  • cebula, 1 szt.
  • olej, 2-3 łyżki
  • Bułka tarta, 2-3 łyżki
  • woda, 5-7 łyżek
  • jajko, 1 szt.
  • pieprz, sól, inne przyprawy wg. uznania, do smaku
  • Na sos serowy:
  • masło, 2 łyżki
  • Mąka pszenna, 2 łyżki
  • mleko, 1,5-2 szklanki
  • SEREK TOPIONY, 100g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy, kalafior dzielimy na różyczki, fasolkę kroimy w kawałki. Kalafior, fasolkę i groszek obgotowujemy (osobno) na pół miękko. Składniki na klopsiki dokładnie ze sobą mieszamy, formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy w bułce tartej.

  2. Przygotowujemy sos serowy - na maśle przesmażamy mąkę, dolewamy po trochę mleka, aż sos osiągnie pożądaną gęstość. Dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Klopsiki obsmażamy z każdej strony na patelni.

  3. Ryż wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, mieszamy z groszkiem i polewamy 1/3 sosu serowego. Teraz kładziemy fasolkę i kalafior i znowu polewamy 1/3 sosu. Na wierzch kładziemy klopsiki i polewamy resztą sosu.

  4. Zapiekamy w piekarniku (180 stopni) przez 30-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 21 stycznia 2014 Zrobiłam niedawno bardzo podobną z ryżem, rewelacja :)
Twoja to wogóle bardzo bogata, pozdrawiam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 15 lipca 2012 Pycha taka zapiekanka.Mięsko z indyka,które uwielbiam i warzywka moje ulubione w pysznym sosiku serowym....mniam:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń