Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z warzywami sezonowymi w sosie beszamel.

Zapiekanka z warzywami sezonowymi w sosie beszamel.

Autor:

Przepisów i artykułów: 530 Ocena: 4547

Dodano:

Odsłon: 190

Zapiekanki to szybka propozycja na obiad z dodatkiem sezonowych warzyw jest smaczna i zdrowa ;)

Składniki

  • 60 dag fileta z kurczaka
  • Kilka papryczek konserwowych
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól
  • Olej do smażenia
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • ½ brokułu
  • ½ kalafiora
  • Sos beszamel ( 2 łyżki masła , 2 łyżki maki pszennej, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, 1 ½ szk. mleka)
  • Serek topiony w plastrach Hochland
  • 15 dag sera żółtego
  • 1 opakowanie makaronu tortellini
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju.

  2. 2. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą.

  3. 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    4. Warzywa dzielimy na różyczki ( brokuł, kalafior oraz fasolkę )również gotujemy w osolonej wodzie.

  4. 5. Makaron po ugotowaniu wykładamy do naczynia żaroodpornego.

  5. 6. Na makaron wykładamy kurczaka.

  6. 7. Następnie układamy ser topiony.

  7. 8. Na ser warzywa oraz paprykę pokrojoną w paseczki

  8. 9. Na koniec robimy sos beszamel ( masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy mąkę, mleko oraz przyprawy, mieszając żeby nie powstały grudki ).

  9. 10. Gotowym sosem polewamy zapiekankę.
    11. Wierzch posypujemy serem żółtym, startym na tarce o dużych oczkach.

  10. 12. Zapiekamy 20 minut w 180°C.
    13. Zapiekanka gotowa.
    14. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń