Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem

Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6491

Dodano:

Odsłon: 8391

Bardzo pożywna rozpływająca się w ustach zapiekanka z ziemniakami ,boczkiem, cebulką i serem.

Składniki

  • 7 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie surowego boczku
  • 250 g sera żółtego
  • 1/2 papryki żółtej oraz 1/2 papryki czerwonej
  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • gałka muszkatołowa, sól i pieprz
  • szczypiorek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy 20 min w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Układamy ziemniaki następnie plastry boczku, na połowie pokrojoną cebulkę na drugiej paprykę oraz starty ser. Układamy tak dwa razy i 3 warstwa to ziemniaczki.

  2. W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy make, oraz mleko i energicznie mieszamy trzepaczką. Gotujemy do momentu aż mleko osiągnie tak wysoką temperaturę że sos zacznie gęstnieć. Przyprawiamy wg gustu solą, pieprzem oraz gałką. Zalewamy zapiekankę sosem i posypujemy serem.

  3. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na termoobiegu przez 10 minut. Następnie przez 15 minut bez termoobiegu. Całość posypujemy świeżym szczypiorkiem. Zanim zapiekankę pokroimy odstawiamy ją na 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń