Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z ziemniaków, marchewek i filetów z kury

Zapiekanka z ziemniaków, marchewek i filetów z kury

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 4405

Dodano:

Odsłon: 333

Danie na obiad, albo kolację.

Składniki

  • -800 g. ziemniaków po obraniu
  • -przyprawa do zapiekanek ziemniaczanych
  • -150 g. marchewki-3 sztuki
  • -600 g. filetów z kury-3 pojedyncze
  • -przyprawa gyros -sól, pieprzu
  • -3 łyżki tłuszczu do smażenia mięsa
  • -100 g. twardego sera
  • SOS:
  • -250 ml. śmietany 18 % -2 zupy kremowe,pieczarkowe
  • DODATKOWO:
  • -masło do wysmarowania naczynia-ok. 2 łyżek
  • -bułka tarta do wysypania naczynia
  • -mleko do gotowania marchewki i sosu
  • -liście laurowe ok.3 szt.
  • -dekoracja z marchewki i pietruszki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Dodać przyprawy gyros, wymieszać i odstawić na pół godziny.

  2. Potem usmażyć na tłuszczu.Odstawić do przestygnięcia.

  3. Ziemniaki, obrać i pokroić w plastry. Ugotować na pół twardo w osolonej wodzie.Odcedzić i ostudzić.

  4. Marchewkę ugotować z solą i odrobiną mleka, lecz nie rozgotować. Pokroić w plasterki.

  5. Na sos, rozmieszać zupę w proszku ze śmietaną. Można rozrzedzić odrobiną mleka.

  6. Ser zetrzeć na tarce.

  7. Naczynie żaroodporne,posmarować masłem i posypać tarta bułką.
    Wyłożyć warstwę z połowy ziemniaków. Posypać przyprawami do zapiekanek.
    Wyłożyć warstwę z marchewki.
    Wyłożyć warstwę mięsa, resztę ziemniaków.
    Polać sosem.

  8. Posypać serem, potem bułką tartą.Włożyć liście laurowe.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 180* ok. 50 min.Uważać, żeby górę nie przypalić, można pod koniec przykryć folią aluminiową.

  9. Można danie udekorować różyczkami z marchewki i pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń