Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ze schabem

Zapiekanka ze schabem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Zapiekanka ze schabem"

Składniki

  • 300 g kurek
  • por
  • czerwona papryka
  • 600 g schabu
  • łyżka mąki
  • 30–40 g masła klarowanego
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany
  • 75–100 g sera gouda
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa do schabu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 125 minut. Cena porcji ok. 6,30 zł

  2. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 4 kotlety, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do schabu. Krótko smażymy na maśle klarowanym z obu stron, przekładamy do żaroodpornego naczynia.

  3. Umyty por kroimy w plastry, paprykę w ćwiartki, a potem w paski. Umyte i osuszone kurki smażymy na rozgrzanym maśle kilka minut, dodajemy por, paprykę, mieszamy. Posypujemy mąką, mieszamy, wlewamy bulion i śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10–15 minut. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

  4. Sos z kurek wykładamy na kotlety ze schabu, przykrywamy i pieczemy 90–100 minut w 180oC. Pół godziny przed końcem zdejmujemy pokrywkę, posypujemy danie tartym żółtym serem i zapiekamy jeszcze ok. 20 minut.

  5. Zapiekankę podajmy z purée ziemniaczanym i surówkami.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń