Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorami

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 2719

Dodano:

Odsłon: 7727

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorami

Przygotowanie

  1. - Ziemniaki ugotowań w solonej wodzie na półmiękko.

    - Po przestudzeniu ziemniaki pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na patelni. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez chwilę
    -. Dodać pomidory i dusić, aż woda odparuje z pomidorów .

    - Pod koniec doprawić solą pieprzem, papryką, tymiankiem, majerankiem oraz ziołami prowansalskimi.

    - Ser zetrzeć na tarce.
    - Formę do zapiekania wysmarować odrobiną masła lub oleju. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków posypać je 1/4 startego sera.

    - Kolejno wyłożyć farsz mięsny z pomidorami. Przykryć kolejna warstwą ziemniaków. Posypać pozostałą częścią sera.

    - Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ( bez termoobiegu) ok 25 minut pod przykryciem. Ostatnie 10 minut piec przez przykrycia.Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń