Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekany kalafior .

Zapiekany kalafior .

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 678

Dodano:

Odsłon: 387

Danie całoroczne. Jednak jesienią smakuję inaczej. A dodatek bazylii i suszonych pomidorów sprawia, że czujemy powiew wakacji w Italii.

Składniki

  • Duży kalafior
  • 1 szt. czerwonej papryki kilka suszonych pomidorów
  • kilka ząbków czosnku świeża bazylia
  • ser żółty
  • 3 jajka 200 ml słodkiej śmietanki
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • troszkę oliwy z oliwek i tartej bułki do wysmarowania i obsypania brytfanny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalafior krótko obgotowujemy w słonej wodzie . Musi być jędrny. Dzielimy na różyczki.


  2. Paprykę, pomidory, czosnek i bazylię kroimy na paseczki.


  3. Ser ścieramy na "jarzynówce".

  4. Brytfannę smarujemy lekko oliwą i posypujemy tartą bułką. Wykładamy kalafior. Posypujemy połową sera.
    Wykładamy paprykę, bazylię, czosnek i pomidory.

  5. Posypujemy serem.
    Śmietankę mieszamy z jajkami, solą i pieprzem i polewamy kalafior.

  6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 150 stopni około 1 godziny.

  7. Zapiekankę studzimy kilka minut , będzie łatwiej pokroić i wyjąć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń