Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekany makaron z pomidorami w sosie śmietanowo - serowym

Zapiekany makaron z pomidorami w sosie śmietanowo - serowym

Autor: Misheel

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 15

Dodano: 05.03.2012

Odsłon: 8044

Prosty sposób na pyszny makaron z pomidorami

Składniki

  • 200 g ulubionego makaronu
  • 4 średnie pomidory
  • 120 g startego żółtego sera
  • szklanka i pól śmietany 12%
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • mąka
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sparzamy pomidory i obieramy ze skórki. Kroimy w kostki, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory na krótko wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy, jednak nie dlużej niż 3 minuty.

  2. Makaron gotujemy na pół twardo.

  3. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wsypujemy ugotowany makaron i mieszamy z pomidorami.

  4. W rondelku topimy masło, wsypujemy trochę mąki i podsmażamy tak aby powstała jednolita złota masa. Do masy dodajemy zmiażdżony czosnek, lekko mieszamy i powoli wlewamy śmietanę. Do śmietany połączonej z ową masą dodajemy tarty ser. Podgrzewamy na słabym ogniu nie dopuszczając aby sos się zagotował i mieszamy tak długo, aż ser się rozpuści a składniki razem połączą. Sos nie powinien być ani za gęsty ani za rzadki ale tak akurat :) Ser żółty można też zkombinować pół na pół z serem Rokpol, smak sosu będzie wówczas bardziej wyraźny. Gotowy sos doprawiamy solą oraz pieprzem i zalewamy nim makaron z pomidorami. Wierzch dodatkowo sypiemy tartym serem.

  5. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i tak przygotowane danie zapiekamy na 180 stopni 25 - 30 minut.

  6. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Misheel 05 marca 2012 Oj, też lubię zieleninkę! Do pomidorów idealnie pasuje bazylia lub oregano, tylko świeże roślinki mi jak narazie nie urosły a za suszonymi nie przepadam :-/ z nadzieją czekam i zaglądam do doniczki, ale jak na razie nic...
Macie rację proste ale pyszne! Uważam, że smakuje napewno lepiej niż wygląda :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 05 marca 2012 już czuję ten smak - koniecznie do zrobienia i bez mięcha - dla mnie super

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ik-a 05 marca 2012 Robię coś podobnego. Może i prostota ale jakie pyszne. Posypałabym tylko jakąś zieleninką, np. szczypiorkiem:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń