Do góry

Przekąski Przepis na:

Zaplataniec.

Zaplataniec.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1071 Ocena: 11304

Dodano:

Odsłon: 9180

Zaplecione parówki z żółtym serem, papryką i pietruszką w cieście drożdżowym, posypane pestkami z dyni i czarnuszką. Idealna przekąska do piwa.

Składniki

  • Ciasto:
  • 40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
  • mąka poznańska typ 500 - 4 szklanki
  • 3 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 8 łyżek oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • Plecionka:
  • parówki 10 szt.
  • papryka żółta połowa
  • Ser żółty 8 plastrów
  • Natka pietruszki
  • Pestki dyni
  • czarnuszka
  • jajko do posmarowania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:

    Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

  2. Wykonanie zaplatańca:

    Z ciasta drożdżowego wałkujemy prostokątny placek o grubości 3-4 mm. Na środku placka układamy parówki i pokrojoną w cienkie paski paprykę, posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. Boki placka nacinamy z obu stron, zaplatamy jak warkocz, smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy pestkami dyni i czarnuszką.

  3. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Upieczony zaplataniec podajemy ciepły jako przekąska do piwa.

  4. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń