Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zawijańce z kaszy manny z sosem śliwkowym"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 231
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 231
Składniki
Do przesianej mąki dodaj olej, 125 ml wody i szczyptę soli. Ze składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż na 1 godz. w ciepłe miejsce. Śliwki umyj, usuń pestki.
Do rondla wlej wino (lub sok z winogron), dodaj cukier, szczyptę cynamonu, sok z cytryny i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, włóż śliwki. Duś je ok 8 minut. Mąkę ziemniaczaną połącz z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlej do sosu i gotuj jeszcze 1-2 minuty.
Przygotuj nadzienie. Rodzynki drobno posiekaj, zalej rumem (lub herbatą) i odstaw na 10 min.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij (ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na gładko. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj śmietanę, kaszę mannę oraz posiekane rodzynki. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
Przygotowane ciasto podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na prostokąt. Oba kawałki ciasta posmaruj przygotowanym nadzieniem twarogowym i zwiń luźno jak roladę. Następnie pokrój roladę na mniejsze prostokątne kawałki, zlepiając mocno brzegi (jak pierogi). Tak przygotowane zawijańce włóż do osolonego wrzątku i gotuj około 5 minut.
Jeszcze gorące posyp startymi pierniczkami, udekoruj listkami mięty lub melisy i podawaj z przygotowanym sosem śliwkowym.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 270 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie