Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka na kapuście kiszonej

Żeberka na kapuście kiszonej

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 2508

Długotrwałe ale nie wymagające i bardzo smaczne :)

Składniki

  • Żeberka wieprzowe, 8 kostek na osobę
  • marynata staropolska Kamis''a, 2 opakowania do rozrobienia
  • kostki rosołowe Knorr''a, 1 na pół litra wody
  • kapusta kiszona bez marchewki, 1 kg
  • ziemniaki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną należy odcedzić, pozostawiając sok do ewentualnego doprawienia. Dodać wodę tak aby przykryła kapustę w garnku. Dodać odrobinę ziół aby nadały kapuście aromatu - mogą być to zioła prowansalskie lub po trochu tymianku, rozmarynu, estagonu. Kapustę gotujemy aż zmięknie. Najlepiej gotować dwa dni ( podobnie jak bigos ). Nie dodajemy żadnego tłuszczu do kapusty.

  2. Żeberka myjemy i dzielimy na kawałki po 4 kostki w każdym. Marynatę rozrabiamy zgodnie z przepisem na odwrocie opakowania. Żeberka dokładnie marynatą polewamy, mieszamy i odstawiamy do lodwki na mniej więcej 24 godziny.

  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz ( Planta lub masło w płynie ) w niewielkiej ilości gdyż marynat już zawiera olej. Jednocześnie zagotowujemy wodę w czajniku. Na patelnię wkładamy żeberka smażąc po każdej stronie około 2 minut. Rozrabiamy kostkie rosołowe z wrzącą wodą. Kiedy żeberka są już obsmażone zalewamy je bulionem na patelni i przykrywamy aby się dusiły. Jeśli patelnia jest zbyt mała utrzymuj gorujący bulion w garnku i wkładaj do niego obsmażone żeberka natychmiast po zdjeciu z patelni.

  4. Odpowiednio przykręcamy ogień pod naczyniem. Żeberka mają się dusić. Co około 20 minut dobrze jest je obrócić lub przemieszać w zależności od naczynia. Jeśli w trakcie duszenia będzie konieczność dolewamy świeżo rozrobionego bulionu. Żeberka dusimy do miękkości.

  5. Kiedy żeberka będą już prawie miękkie wstaw ziemniaki do zwykłego gotowania. Najlepiej jeśli ziemniaki zostaną podane do posiłku w połówkach lub całosci. Dopilnuj także żeby kapusta została wstawiona do grzania.

  6. W finale wykłądamy ziemniaki w ilości według uznania. Kapustę odsączamy na łyżce i nakładamy obok ziemiaków. Z kapusty formujemy spory placuszek. Następnie układamy na kapustę dwa kawałki żeberek. Ziemniaki możemy posymać suszonym koperkiem - ładnie się komponuje z ziołami w kapuście.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń