Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w zalewie z colą

Żeberka w zalewie z colą

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 1512

Dodano:

Odsłon: 334

Aromatyczne słodko-pikantne żeberka pieczone w piekarniku. Pyszne i łatwe w przygotowaniu - polecam:)

Składniki

  • żeberka 1,7 kg
  • cebula 2 szt
  • marynata:
  • cola 150 ml
  • keczup pikantny 5 łyżek
  • cukier 1 łyżeczka
  • gorczyca 1 łyżka
  • papryka słodka 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
  • oliwa 2 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy marynatę: colę mieszamy z oliwą, keczupem pikantnym, cukrem, gorczycą /możemy ją lekko rozgnieść ale nie zmielić/, cukrem, papryką, solą i pieprzem.
    Cebulę kroimy w plastry.
    Żeberka kroimy na kawałki z 1-2 kostkami.

  2. Kawałki mięsa smarujemy marynatą, układamy w naczyniu żaroodpornym przekładając plastrami cebuli i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin /może być na całą noc/.
    Naczynie z żeberkami wstawiamy do piekarniku nagrzanego do 170-180 stopni C i pieczemy ok. 100 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń