Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka z kiszoną kapustą

Żeberka z kiszoną kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 1356

Dodano:

Odsłon: 36193

Żeberka są naprawdę przepyszne, nie mówiąc już o kapuście.

Składniki

  • żeberka, 2 kg
  • kapusta kiszona, 1,5 kg
  • cebula, 20 dag
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do mięs "knorra"
  • 1 - 2 kostek rosołowych "knorra"
  • Mąka pszenna
  • olej do smażenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki ,natrzeć przyprawą do mięs ,obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju

  2. Kapustę drobno pokroić.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na pozostałym po smażeniu żeberek tłuszczu

  3. Do żaroodpornego naczynia włożyć połowę kapusty wymieszaną z połową przypraw( ziele angielskie ,papryka ,pieprz ,liście laurowe),na kapustę położyć obsmażone żeberka,na nie cebule i resztę kapusty z resztą przypraw

  4. Około 1 litra wody zagotować z kostką rosołową lub dwiema i podlać tym żeberka .Całość przykryć i wstawić do piekarnika na około 2,5 godziny,po tym czasie dodać przecier pomidorowy ,zamieszać i jeszcze na około 10 minut włożyć do piekarnika

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Janusz19 18 stycznia 2013 To jest to co tygrysy lubią najbardziej !!! Robiłem nieraz żeberka w kapuście ale gotowane, są dobre ale te zapiekane to prawdziwe niebo w gębie polecam wszystkim.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

strzegoduszka 24 marca 2012 To też były moje pierwsze samodzielnie robione żeberka i wyszły rewelacyjnie. A ta kapusta mmmmm......:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elmo 31 stycznia 2012 Przepis świetny. Pierwszy raz robiłam żeberka i wyszły super.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annage2007 27 lutego 2011 Zrobiłam wczoraj żeberka na kolacji imieninowej . Wszystkim bardzo smakowało.Pychotka!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annage2007 27 lutego 2011 Wczoraj zrobiłam żeberka na kolację imieninową. Wszystkim bardzo smakowało.Były pyszne. Dodałam zamiast słodkiej papryki pikantną i zamiast przecieru pomidory bez skórki z puszki. Pychota!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub25 19 lutego 2011 Żeberka często goszczą w moim domu i z tego przepisu też skorzystam!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 19 lutego 2011 pysznie wygląda , ja robie do żeberek kapustę kiszoną zasmazaną polecam też jest pycha

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monia8521 19 lutego 2011 musi być pycha... wypróbuję na obiadek :D

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchareczki 19 lutego 2011 Wypróbuję ten przepis bo lubię żeberka a jak jeszcze jest kapusta kiszona to..............mniam. Do ulubionych. 5

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń