Do góry

Desery Przepis na:

Zebra z wafla

Zebra z wafla

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 597

Dodano:

Odsłon: 20148

Małe co nie co do kawusi.... Moja inspiracja:)

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. MASA KARMELOWO-CZEKOLADOWA : masło, kawe i czekolade rozpuszczamy w garnku z grubszym dnem. Dodajemy mleko z puszki i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Masa zgęstnieje i gdy zacznie przypominać rzadki budyń zdejmujemy z ognia.Mase lekko studzimy.

  2. MASA MLECZNA: margarynę rozpuszczamy, dodajemy do niej ( ciągle gotując) cukier, cukier waniliowy, mleko zwykłe i czekoladę. Mieszamy dosyć często. Gdy składniki zaczną się gotować wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Gdy masa jest już jednolita zdejmujemy z ognia, lekko studzimy.

  3. Przestudzonymi masami przekładamy wafle zaczynając od masy karmelowej i tak na przemian. Gotowy wafel obciążamy czymś ciężkim by masy rozprowadziły się równomiernie i by wafel dobrze się skleił. Po kilku godzinach kroimy wafel na mniejsze wafelki i zajadamy:))

  4. SMACZNEGO:))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń