Do góry

Dania główne Przepis na:

zielona zapiekanka ze szparagami i jarmużem

zielona zapiekanka ze szparagami i jarmużem

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 1778

Dodano:

Odsłon: 283

Pod koniec tygodnia zostaje trochę zieleniny w lodówce, która warto wykorzystać do zielonej zapiekanki :) wersja odchudzona, vege (choć to zależy od rodzaju sera:) danie tanie, jeśli szparagi kupujemy w sezonie maj/czerwiec

Składniki

  • Szparagi - 1 pęczek
  • cukinia zielona - 1 szt
  • pieczarki portobello - 1 opakowanie (200g)
  • jarmuż - 1/2 opakowania (4 liście)
  • Seler naciowy - 1/2 szt (4 gałązki)
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 1 szt
  • jajko - 1 szt
  • mleko (migdałowe) - 1/4 szklanki
  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • gałk muszkatołowa - 1/4 świeżo startej lub 1/4 łyżeczki gałki w proszku
  • Pieprz - 1/4 łyżeczki zmielonego
  • Ser mozzarella (lub vegański) starty - 1 łyżka
  • makaron ugotowany - 1 miseczka (jak 1-2 porcje do zupy) - muszelki, wstążki, kokardki...
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gotuję szparagi (najczęściej przy okazji obiadu poprzedniego dnia) albo 10 minut w trakcie przygotowania zapiekanki.
    Kupując szparagi warto zwrócić uwagę na ich wiek. Im młodsze, tym więcej do jedzenia. A sprawdzić to można po jędrności łodygi - u podstawy jest łykowata, zdrewniała część, która odłamujemy przed gotowaniem. Lekko wyginamy łodygę szparaga i pod palcem czujemy miękką, elastyczną łodygę i sztywny koniec - to miejsca, gdzie szparag prawie samodzielnie pęka. Dobrze, by ta zdrewniała część była jak najkrótsza.
    Po ugotowaniu szparagi kroję na 1 cm kawałki, główki zostawiam do dekoracji zapiekanki na wierzchnią warstwę

    Podobnie postępuję z selerem naciowym - do zapiekanki, potrzebny jest miękki. Myję go więć, kroję i wrzucam na wrzątke na 10 minut, odcedzam przez sitko.

    Jarmuż myję i siekam tak drobno, jak natkę pietruszki.

    Cukinię obieram, pozbawiam środka z pestkami i kroję w kostkę, pieczarki podobnie, a cebulę w piórka.

  2. Na dnie naczynia żarodopornego układam najbardziej wodniste warzywa, aby łatwo się potem wyjmowało kawałki zapiekanki: cukinię seler.
    Potem dowolnie, raz jedne, raz drugie, na zmianę z makaronem dorzucam kolejne warzywa. Ten sposób zapewnia równomierne rozłożenie składników niezależnie od ciężaru i konsystencji oraz to, że zapiekanka pieknie i łatwo się kroi utrzymując kształt krojonej porcji.

  3. Sos - spoiwo zapiekanki.
    Rozmącone jajko ubijam prawie na pianę, jak do omletu. dodaję przyprawy i mleko. ja roślinne, migdałowe, bo jest w miarę neutralne w smaku, nie zabiera aromatu warzywom.
    Tak przygotowanym sosem zalewam zapiekankę.

    Posypuję niewielką ilością sera, żeby tylko oczy nakarmić tym serem, a zminimalizować kalorie :) Aby objętościowo wystarczyło na całą powierzchnię zapiekanki, trę ser na tarce o drobnych oczkach.

  4. Zapiekam 40 minut w temperaturze 170 st góra dół. Po pół godznie zaglądam do piekarnika. Sprawdzam czy spływający na dół jajeczny sos uzyskał stałą konsystencję oraz czy ser się roztopił i przypiekł.
    Jeśli sos wciąż płynie po dnie, włączam termoobieg na ostatnie 10 minut.
    Jesli ser już się zarumienił, przykrywam wierzch zapiekanki pokrywką lub folia aluminiową.

    Zajadali się i chwalili i weganie i mięsożercy i wrogowie zielonego:)
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń