Do góry

Przetwory Przepis na:

Zielone orzechy włoskie w zalewie na słodko

Zielone orzechy włoskie w zalewie na słodko

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 273

Dodano:

Odsłon: 6717

Ciekawe i niespotykane wykorzystanie niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich.

Składniki

  • zielone orzechy włoskie zapełniony dwulitrowy słój
  • cukier 0,5 kilograma
  • woda 0,5 litra
  • goździki 4 szt
  • cynamon 1 niewielki kawałek
  • Wanilia 1 laska
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Niedojrzałe orzechy włoskie zbieramy na przełomie czerwca i lipca, kiedy są jeszcze zielone, ale już dość spore. Ważne jest to, żeby w orzechach nie zaczęła się jeszcze wytwarzać skorupka.

  2. Zebrane orzechy myjemy, nakłuwamy widelcem do głębokości około 2 - 3 centymetrów, układamy w słoju i zalewamy zimną wodą tak, żeby orzechy były w całości zalane. Wodę zmieniamy dwa razy dziennie (rano i wieczorem) przez trzy dni.

  3. Po trzech dniach orzechy odcedzamy i gotujemy w wodzie do momentu, aż zrobią się czarne i miękkie.

  4. Kolejną czynnością jest ugotowanie syropu z cukru i wody z dodatkiem przypraw.

  5. Kiedy syrop zacznie wrzeć, wsypujemy do niego ugotowane wcześniej i odcedzone orzechy. Gotujemy razem z przyprawami do momentu, aż orzechy staną się pomarszczone i jeszcze bardziej miękkie.

  6. Ugotowane orzechy układamy ciasno w słoikach i zalewamy gorącym syropem. Słoiki ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Jeżeli chcemy je naprawdę długo przechowywać - warto je zapasteryzować. Orzechy powinno się spożywać nie wcześniej niż po trzech tygodniach od daty produkcji.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń