Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielone risotto

Zielone risotto

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 8211

Dodano:

Odsłon: 3600

Risotto w bardzo apetycznej barwie, o ciekawym smaku. Sycące, niewymagające i prawie jednogarnkowe, bo jedynie kurczaka trzeba podsmażyć osobno. Wyjątkowości nadaje mu wiosenny kolor.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 250g ryżu do risotto
  • 100ml białego, wytrawnego wina
  • 1 duża cebula
  • 1/2 pęczka selera naciowego
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 czubate łyżki skórki startej z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 15 listków świeżej mięty lub 2 łyżki suszonej
  • 100g sera długodojrzewającego
  • 1l wody
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Mieszamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.

  2. Cebulę, szpinak i seler drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy ryż, przesmażamy, po czym wlewamy białe wino, które odparowujemy. Po tym czasie dodajemy po chochelce wody, za każdym razem czekając aż ryż ją wchłonie.

  3. Kiedy ryż będzie już miękki, dodajemy skórkę z cytryny, miętę, groszek, ser i podsmażonego kurczaka. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń