Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielone szparagi z poledwiczkami drobiowymi w sosie holenderskim.

Zielone szparagi z poledwiczkami drobiowymi w sosie holenderskim.

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2639

Dodano:

Odsłon: 1817

Pyszne, pozywne danie, wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu, ale uwaga - musisz sie zmiescic w czasie!! Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • zielone szparagi 500 g (na dwie, trzy osoby)
  • do gotowania szparagow: lyzeczka soli, lyzeczka cukru, lyzeczka masla
  • poledwiczki drobiowe po 3 na glowe .-) sol, czarny pieprz
  • panierka: maka, jajko, bulka tarta, maslo do smazenia
  • sos: 4 zoltka, 150 g masla, 4 lyzki soku z cytryny lub bialego wytrawnego wina
  • sol i bialy pieprz do smaku
  • po dwa maslane ziemniaczki na glowe
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Poledwiczki dokladnie myjemy, osuszamy, przyprawiamy sola i czarnym pieprzem, odstawiamy .

    Ziemniaczki obieramy i nastawiamy do gotowania w osolonej wodzie.

    W szerokim, lub wysokim garnku nastawiamy wode na szparagi, dodajac lyzeczke soli, lyzeczke cukru i lyzeczke masla. W tym czasie przygotowujemy szparagi: ucinamy zdrewniale konce, obieramy obierakiem do 1/3 wysokosci i dajemy na wrzaca wode. odczekujemy, az woda ponownie zacznie wrzec i odliczamy ok. 8 do 10 minut. Szparagi sa gotowe- wyjmujemy je z wrzatku. nasze ziemniaczki takze sie juz ugotowaly, a my podczas tego czasu smazylismy na masle (pod pokrywa) opanierowane poledwiczki (maka, jako, bulka tarta - w takiej kolejnosci). Moje ziemniaczki dodatkowo dalam na maslo po smazeniu poledwiczek i podsmazylam je na zloto.

    W miedzyczasie musimy sie tez zmiescic z przygotowaniem sosu holendrskiego: a wiec szybciutko rozpuszczamy 150 g masla, juz ubijamy na parze zoltka z dodatkiem wina na puszysta piane, do ktorej z kolei dodajemy gorace maslo, ciagle ubijajac. Jedynymi przyprawami do sosu beda sol i bialy pieprz.

    Gotowe!!!!

    Teraz robimy smakowita kompozycje na duzym talerzu, chwilke sie przygladamy, a nastepnie palaszujemy :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 24 maja Ach! co za smaki! holender do szparagow jest idealny!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń