Do góry

Śniadania Przepis na:

Zielony chleb cukiniowy

Zielony chleb cukiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1327

Dodano:

Odsłon: 14759

Długo zachowujący świeżość, pełen aromatu ziół, z ciekawym posmakiem cukinii - zielone zdrowie na talerzu! Zainspirowałam się ciekawym przepisem konhambos ze Smakera na chleb z cukinią, wprowadzając jednak pewne modyfikacje.

Składniki

  • 300g maki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)
  • 2 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany
  • 180 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem
  • 1/2 łyżeczki soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii
  • 1 cukinia (250g)
  • świeże zioła - u mnie po łyżce drobno posiekanego estragonu, bazylii i oregano
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki są na 1 okrągły bochenek.

    Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać sól, miód, drożdże suche, oliwę i stopniowo wodę.

    Zagnieść na elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Odstawić w omączonej misce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

  2. Cukinię wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i zetrzeć do miski na tarce o drobnych oczkach - wraz ze skórką, doda ona koloru chlebowi. Posolić 1 łyżeczką soli i odstawić na 30 min., aby puściła sok.

    Do wyrośniętego ciasta chlebowego dodać mocno odciśnięta cukinię i drobno posiekane świeże zioła. Krótko zagnieść, wgniatając dodatki do środka ciasta.

  3. Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować oliwą i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

    Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka. Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec ok. 25-30min. Piec na dolnym poziomie w opcji góra-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową, choć ja akurat na nim lubię ciemną, spieczoną skórkę :)

    Studzić wyjęty z formy na metalowej kratce.

  4. Chleb cukiniowy wychodzi pulchny, miękki i intensywnie pachnący ziołami. Smak cukinii rewelacyjnie komponuję się z domieszanym miodem. Kompozycja ziół świetnie podkreśla całość.

    Nic tylko zabierać się za pieczenie i jedzenie! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 Wspaniałe wypieki, lecz z tego co widzę bardzo czasochłonne Jakiej mąki dodajesz? Ostatnio przerzuciłam się na ekologiczną żywność i tylko biopieczywo pojawia się w mojej kuchni. Ja do moich chlebków używam mieszanek firmy Gronpiek, zdrowych i ekologicznych w dodatku wszystkie składniki znajdują się w środku, a czas przygotowania i pieczenia jest krótki co bardzo mi odpowiada. Myślę że powinnyście też spróbować.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 czerwca 2014 Wyobrażam sobie ten smak, do tego tylko świeże masełko i do szczęścia mi więcej nic nie trzeba :) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 19 czerwca 2014 Ciesze sie, ze pomysl Cie zainspirowal.
Chlebek wyglada rewelacyjnie i na pewno jest przepyszny:)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń