Do góry

Przekąski Przepis na:

Zielony hummus z bobu - pasta

Zielony hummus z bobu - pasta

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1429

Dodano:

Odsłon: 5126

Pyszna, sezonowa alternatywa dla klasycznego hummusu. Bób zamiast ciecierzycy daje ładny zielony kolor i delikatny smak. Polecam pastę - hummus z bobu do pieczywa, serów, kabanosów i innych przekąsek.

Składniki

  • bób 0,5 kg
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • pasta tahini 3 łyżki
  • woda ok 1 szklanka
  • pieprz
  • sól
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bób płuczemy 3 razy. Przekładamy do dużego garnka i gotujemy w lekko posolonej wodzie aż będzie miękki. Odcedzamy i czekamy aż wystygnie.

  2. Ugotowany bób obieramy ze skórek i przekładamy do misy blendera. Dodajemy dwie łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki pasty tahini i całość miksujemy. Pasta będzie bardzo gęsta dlatego powoli dolewamy wodę - na pół kilograma bobu powinna wystarczyć jedna szklanka. Mniej wody spowoduje że hummus z bobu będzie bardziej zbity a większa ilość wody spowoduje że hummus będzie delikatniejszy i łatwiejszy w rozsmarowywaniu.

  3. Całość solimy i pieprzymy do smaku.

  4. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń