Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, sezonowa alternatywa dla klasycznego hummusu. Bób zamiast ciecierzycy daje ładny zielony kolor i delikatny smak. Polecam pastę - hummus z bobu do pieczywa, serów, kabanosów i innych przekąsek.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Składniki
Bób płuczemy 3 razy. Przekładamy do dużego garnka i gotujemy w lekko posolonej wodzie aż będzie miękki. Odcedzamy i czekamy aż wystygnie.
Ugotowany bób obieramy ze skórek i przekładamy do misy blendera. Dodajemy dwie łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki pasty tahini i całość miksujemy. Pasta będzie bardzo gęsta dlatego powoli dolewamy wodę - na pół kilograma bobu powinna wystarczyć jedna szklanka. Mniej wody spowoduje że hummus z bobu będzie bardziej zbity a większa ilość wody spowoduje że hummus będzie delikatniejszy i łatwiejszy w rozsmarowywaniu.
Całość solimy i pieprzymy do smaku.
SMACZNEGO