Do góry

Desery Przepis na:

Ziemniaki na kurkach

Ziemniaki na kurkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Ziemniaki na kurkach"

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka curry
  • 30 dag kurek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml śmietany 22 proc
  • kilka gałązek świeżych ziół
  • sól
  • pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj w mundurkach 10-15 minut. Odcedź, ostudź, obierz i przekrój na połówki. Ułóż na blasze, skrop olejem. Posyp solą oraz curry. Piecz około 20 minut w 200 st.

  2. Kurki bardzo dokładnie oczyść, opłucz pod bieżącą wodą. Większe sztuki pokrój na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj kurki. Smaż, aż puszczą sok, wlej śmietanę. Duś razem do miękkości.

  3. Dodaj posiekane zioła (koperek, szczypiorek lub natkę). Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

  4. Czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 1,90 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń