Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziemniaki po gospodarsku z jajecznicą"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 236
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 236
Składniki
Ziemniaki dobrze wyszoruj. Każdy osobno zawiń w kawałek folii aluminiowej. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz godzinę.
W tym czasie cebulę obierz, drobniutko posiekaj. Jajka wbij do miseczki, roztrzep widelcem z odrobiną soli oraz pieprzu. Ogórki pokrój w plasterki. Szynkę potnij w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Wlej masę jajeczną i usmaż jajecznicę.
Ziemniaki wyjmij z piekarnika, lekko przestudź. Potem każdy natnij wzdłuż i lekko posól. Uważaj, by przy rozcinaniu ziemniaki się nie rozpadły. Nacięcie lekko rozchyl, włóż po porcji jajecznicy. Nafaszerowane ziemniaki posyp kosteczkami szynki i plasterkami ogórków.
Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, posiekaj je. Gotowe danie posyp natką.
Kosteczki szynki zrumień, będą bardziej chrupiące. ok. 75 min.1 porcja zawiera ok. 480 kcal .Ok 1,90 zł za porcję.Źródło: Tina