Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jednym z najlepszych dań, zarówno z ogniska, jak i z grilla są ziemniaki.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 161
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 161
Składniki
Ziemniaki należy dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą, Podczas używania starych ziemniaków lepiej obrać grubą skórę, umyć i osuszyć warzywa.
Rozpalić grill. Z folii aluminiowej przygotować 8 dużych kawałków i posmarować je oliwą z oliwek. Następnie na środku każdego kawałka położyć ziemniaka, po czym dokładnie obwinąć. Położyć na ruszcie i piec przez 40 minut często obracając, żeby przypiekły się z każdej strony.
Twaróg wrzucić do szerokiej miski, dodać mleko. Szczypiorek umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, po czym pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do sera i wszystko dokładnie wymieszać, doprawiając solą oraz pieprzem.
Ziemniaki ściągnąć z grilla. Naciąć je ostrym nożem w kilku miejscach, póki są jeszcze w folii, a następnie rozchylić opakowanie. W zagłębienia ziemniaka włożyć twaróg ze szczypiorkiem. Polać sosem czosnkowym wykonanym po zmieszaniu jogurtu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku. Smacznego!