Do góry

Desery Przepis na:

Zimne nóżki

Zimne nóżki

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27982

Dodano: 04.01.2010

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Zimne nóżki"

Składniki

  • 1 golonka
  • 2 nogi wieprzowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty i mielony
  • 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
  • 1 łyżka żelatyny
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyj golonkę i nóżki wieprzowe. Włóż do większego garnka, zalej taką ilością wody, aby mięso było ledwo przykryte. Dodaj 2 obrane zą bki czosnku, liście laurowe, łyżeczkę soli oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.

  2. Włoszczyznę oczyść starannie, opłucz, pozostaw w całości. Wrzuć do garnka z mięsem. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie całkowicie miękkie i zacznie odchodzić od kości (1,5-2 godziny).

  3. Po tym czasie wyjmij mięso oraz marchewkę. Wywar z resztą warzyw oraz przyprawami przelej przez sito do drugiego naczynia. Dodaj żelatynę. Podgrzewaj, aż się rozpuści. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz resztą czosnku. Pozostaw do schłodzenia.

  4. Miękkie mięso pokrój na kawałki, marchewkę w plastry. przełóż do jednej większej formy lub do kilku małych miseczek. Powoli zalewaj zimnym wywarem. Odstaw do stężenia.

  5. porcji, czas ok. 150 min; porcja – 420 kcal, cena 2 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń