Do góry

Zupy Przepis na:

Zimowa zupa z cieciorki i grochu

Przepis dnia 2014-01-31
Zimowa zupa z cieciorki i grochu

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4041

Dodano:

Odsłon: 21988

Cieciorka (ciecierzyca) - warzywo strączkowe z rodziny bobowatych. Zwana bywa także grochem włoskim, z wyglądu przypomina małe orzeszki laskowe. Pochodzi z Azji. Zawiera wiele składników odżywczych - cenne białka, witaminy minerały. Posiada wiele błonnika, ale nie jest zbyt kaloryczna. I, co ważne, ma ciekawy, lekko orzechowy smak, szczególnie lekko uprażona na patelni. U mnie ugotowana jak grochówka - smakuje znajomo, ale jednak trochę inna.

Składniki

  • mała szklanka (200 ml) cieciorki
  • mała szklanka (200 ml) grochu
  • 2 l bulionu warzywnego (z nieco większym udziałem liści laurowych i ziela angielskiego)
  • dwa ząbki czosnku
  • dwa nieduże ziemniaki
  • spora cebula
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 30 dag dobrej, wiejskiej kiełbasy
  • po łyżce majeranku, tymianku i cząbru
  • sól, pieprz - do smaku
  • natka pietruszki do przybrania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Groch namocz na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia ugotuj (w tej samej wodzie) ok. godziny. Groch powinien być bardzo miękki. Odcedź.

  2. Ziarna cieciorki upraż na suchej patelni, aż zaczną wydzielać lekko orzechowy zapach. Uważaj, aby nie spalić.
    Uprażoną ciecierzycę zamocz na pół godziny, a następnie gotuj ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Odcedź.

  3. Wsyp ugotowane warzywa (groch i cieciorkę) do garnka, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut.

    Zrumień na patelni pokrojony w drobną kostkę boczek.

  4. Do zrumienionego boczku dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż się zeszklą.
    Kiełbasę obierz z osłonek i pokrój w cienkie półplasterki. Dodaj na patelnię.Wsyp zioła i smaż jeszcze chwilę.
    Dodaj zawartość patelni do zupy, zagotuj i dopraw do smaku.
    Groch powinien być zupełnie rozgotowany - zagęści zupę, cieciorka powinna zostać ciągle w całości i chrupiąca.

    Podawaj przybrane natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Lolakiki 03 lutego 2014 Pycha, mysle tez, ze tak zdrowego dania nia powinno sie ciapac kielbacha, moze jakims chudym mieskiem. Ale i bez miesa jest pyszna!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń