Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekładaniec przepyszny. Bez pieczenia, bez kombinowania. Nie znam osoby, której by nie smakował!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
GOTUJEMY KAJMAK Puszkę mleka skondensowanego umieszczamy w garnku, a następnie zalewamy wodą tak, by sięgała ¾ wysokości puszki. Stawiamy na średni ogień i gotujemy pod przykryciem przez 3 godziny. Staramy się co pół godziny podejść do gara i skontrolować sytuację, dolewając ewentualnie wody, której objętość podczas tak długiego gotowania będzie z pewnością się zmniejszać. Po ugotowaniu mleka, które w międzyczasie stanie się gęstą masą karmelową, wyciągamy puszkę z garnka. Tę czynność możemy wykonać wcześniej, nawet tydzień lub miesiąc przed planowanym przygotowaniem ciasta. W mojej szafce zawsze czekają 2-3 puszki takiego ugotowanego kajmaku. Przygotowuję od razu większą ich ilość, a kiedy mam zamiar upichcić coś z ich dodatkiem, zawsze są na podorędziu, pozwalając oszczędzić czas. Najstarsza puszka, którą otworzyłam miała prawie rok, a kajmak zupełnie nie stracił na swej jakości i smaku. A wracając do naszego ciasta! W międzyczasie, gdy kajmak się studzi, zabieramy się za kolejny etap przygotowań.
GOTUJEMY WANILIOWY BUDYŃ Laskę wanilii przekrajamy ostrym nożem wzdłuż na pół, a następnie ostrożnie wyskrobujemy czubkiem noża aromatyczne ziarenka. Do rondla wlewamy 2 i ¼ szklanki mleka, dodajemy masło, cukier oraz laskę wanilii wraz z ziarnami. Stawiamy na niewielki ogień i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtka, a następnie dokładnie łączymy z pozostałą 1 szklanką mleka oraz mąką tak, by nie było żadnych grudek. Gdy mleko w rondlu zacznie wrzeć, wyciągamy laskę wanilii, a następnie jednym ruchem wlewamy mieszankę mączno-jajeczną i jeszcze chwilę podgrzewamy, przez cały czas energicznie mieszając. Gdy oczom naszym ukaże się gęsty budyń, ściągamy rondel z ognia. Natychmiast zabieramy się za następne czynności!
SKŁADAMY PLACEK Dno standardowej, prostokątnej formy o wymiarach około 22 x 30cm wykładamy ciasno herbatnikami. Wylewamy na nie gorący budyń i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni, a następnie układamy kolejną warstwę herbatników. Teraz pora na wyłożenie kajmaku. Jeśli zdążył w międzyczasie wystygnąć do temperatury pokojowej lub został przygotowany wcześniej, należy na tym etapie wrzucić puszkę do rondla wypełnionego wodą i gotować ją przez około 15 minut. To bardzo ważne, by zarówno budyń, jak i kajmak były gorące, w przeciwnym razie nie rozsmarujemy gęstych, stężałych mas na herbatnikach. Gdy upewnimy się zatem, że kajmak jest wystarczająco ciepły, rozsmarowujemy go na drugiej warstwie herbatników, a następnie przykrywamy trzecią, już ostatnią ciasteczkową warstwą. Całość odstawiamy do przestudzenia na co najmniej godzinę, a następnie na kolejne 2-3 godziny wkładamy do lodówki.
BIJEMY ŚMIETANĘ Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fix. Wykładamy ją na schłodzone ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowany placek odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.