Do góry

Dania główne Przepis na:

Żołądki drobiowe w sosie koperkowym

Żołądki drobiowe w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 338 Ocena: 9154

Dodano:

Odsłon: 714

Delikatny sos koperkowy z miękkimi żołądkami idealny do chleba jak i do ziemniaków ;-D

Składniki

  • 50 dag żołądków drobiowych
  • 2-3 litrów wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka, korzeń
  • 1 cebula czerwona
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup
  • Sos:
  • 2 czubate łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki wywaru z żołądków
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
  • 5-6 łyżek śmietany
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucamy żołądki, marchewkę i pietruszkę obrane i starte na tarce o grubych oczkach, ziele angielskie , natkę pietruszki i przyprawę do zup. Wszytko zalewamy woda i gotujemy ok 1 godzi. Kiedy żołądki będą miękkie, odstawiamy je do przechłodzenia.

  2. Z masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny.

  3. Rozprowadzamy zasmażkę wywarem z żołądków, zagotowujemy i energicznie mieszamy, tak aby nie postały grudki. Dodajemy koperek.

  4. A następnie śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos będzie zbyt gęsty , wtedy podlewamy go 2-3 łyżkami wywaru z żołądków.

  5. Przechłodzone żołądki wyjmujemy z wywaru, kroimy każdy wzdłuż na cienkie paseczki.

  6. Pokrojone żołądki wrzucamy do gorącego sosu. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń