Do góry

Śniadania Przepis na:

Żółty ser z czarnuszką

Przepis dnia 2017-01-12
Żółty ser z czarnuszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 124

Dodano:

Odsłon: 8759

Prosty przepis na domowy żółty ser.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Ser z mlekiem.

    W dużym garnku rozdrobnić biały ser za pomocą widelca. Dodać 1 litr mleka i zagotować. Po ok. 5-10 minutach (w zależności od zawartości tłuszczu) ser powinien się zważyć, a resztę garnka powinna wypełnić serwatka. Ser odcedzić i pozostawić na sitku. Resztki serwatki usnąć poprzez wyciskanie sera za pomocą dużej łyżki.

  2. 2. Smażenie.

    Na patelni rozpuścić 50 g masła. Przełożyć ser z sitka, dodać 2 łyżeczki soli i rozprowadzić po patelni ciągle mieszając.

    Po 5 minutach ser powinien zmienić konsystencję i zrobić się bardzo plastyczny. Dodać żółtko i szybko rozprowadzić w masie serowej.
    Doprawić 2 łyżeczkami czarnuszki.

    Na końcu dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Masa serowa wyraźnie urośnie i zrobi się puszysta. Wymieszać energicznie i przełożyć całość do plastikowego pojemnika. Schłodzić do temperatury pokojowej, a następnie przechowywać w lodówce.

    Żółty ser w domowym wydaniu zachowuje świeżość do 2 tygodni. W zależności od gatunku białego sera, producenta i zawartości tłuszczu otrzymamy ser o różnej twardości i smaku. Do wykonania tego sera nie jest używana podpuszczka zwierzęca. Polecam sprawdzone, białe sery z Czarnkowa, Piątnicy i Jana.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

EWIK8 13 czerwca Po jakim czasie ser powinien dać się kroić?
Jak długo trzeba gotować po dodaniu sody?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdakos 16 lutego 2017 o! tego jeszcze nie próbowałam, zabieram ze sobą :) Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń