Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zsiadłe mleko to nic innego jak mleko kwaśne, ukwaszone. Mleko kwaśnieje dzięki działaniu bakterii fermentacji mlekowej. Jest to tzw. proces fermentacji. Zsiadłe mleko możesz skonsumować od razu lub przygotować z niego domowy twaróg.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4702
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12771
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5726
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7211
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4702
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12771
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5726
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7211
Składniki
Wyjmij śmietanę z lodówki i pozostaw na 10 min w temperaturze pokojowej, tak aby się ogrzała
Przelej do garnka mleko i powoli pogrzej je do temperatury 22-28 °C
Zdejmij mleko z ognia, aby uniknąć dalszego wzrastania temperatury
Do mleka dodaj śmietanę
Dokładnie wymieszaj
Odstaw w ciepłe miejsce na 1 – 2 dni
W tym czasie mleko powinno skwaśnieć. Zmieni swoją konsystencję, rozwarstwi się i zmieni swój zapach.