Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zsiadłe mleko to nic innego jak mleko kwaśne, ukwaszone. Mleko kwaśnieje dzięki działaniu bakterii fermentacji mlekowej. Jest to tzw. proces fermentacji. Zsiadłe mleko możesz skonsumować od razu lub przygotować z niego domowy twaróg.
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakońc...
Odsłon: 345
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 382
Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...
Odsłon: 371
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 308
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakońc...
Odsłon: 345
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 382
Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...
Odsłon: 371
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 308
Składniki
Wyjmij śmietanę z lodówki i pozostaw na 10 min w temperaturze pokojowej, tak aby się ogrzała
Przelej do garnka mleko i powoli pogrzej je do temperatury 22-28 °C
Zdejmij mleko z ognia, aby uniknąć dalszego wzrastania temperatury
Do mleka dodaj śmietanę
Dokładnie wymieszaj
Odstaw w ciepłe miejsce na 1 – 2 dni
W tym czasie mleko powinno skwaśnieć. Zmieni swoją konsystencję, rozwarstwi się i zmieni swój zapach.