Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 107

Dodano:

Odsłon: 5970

Prosta w przygotowaniu, sycąca i bardzo aromatyczna.

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo posiekany tymianek i natka pietruszki
  • starty żółty ser
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na oliwie z dodatkiem masła, dodajemy do niej również czosnek i cukier. Cebula powinna się lekko skarmelizować , ale nie usmażyć. Następnie wlewamy do niej bulion i gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową oraz świeżo posiekany tymianek i pietruszkę. Rozlewamy zupę do kokilek i posypujemy startym żółtym serem. Chwilę zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Zupę podajemy z grzankami z bagietki (mogą to być zwykłe grzanki lub z serem żółtym).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 maja 2016 Zupa na pewno przepyszna, wygląda mega apetycznie :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń