Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cebulowa z grzankami

Zupa cebulowa z grzankami

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 714 Ocena: 13898

Dodano: 17.04.2018

Odsłon: 339

Kuchnia francuska. Pyszna zupa cebulowa.

Składniki

  • 4 duże cebule
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml wytrawnego sherry
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • Grzanki ; 5 kromek bagietki
  • 50g żółtego sera
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szałwia
  • natka pietruszki
  • tymianek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrałem cebule, pokroiłem w cienkie plasterki. W dużym rondlu roztopiłem masło, dodałem cebulę, usmażyłem na złoty kolor. Dodałem cukier, dwa obrane i posiekane ząbki czosnku oraz po szczypcie tymianku i szałwii. Całość oprószyłem mąką, zasmażyłem przez minutę, ciągle mieszając. Wlałem ocet, dusiłem 2 minuty. Dodałem bulion wołowy oraz białe wino i sherry. Wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem 30 minut na małym ogniu.
    Bagietkę pokroiłem na kromeczki, natarłem je przekrojonym ząbkiem czosnku, skropiłem oliwą, ułożyłem na blaszce, posypałem startym żółtym serem. Zapiekałem w temperaturze 200 stopni C przez 5 minut, aby grzanki zbrązowiały i stałe się chrupiące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 kwietnia Klasyka i ciagle smakuje. Jedna z moich ulubionych zup.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 18 kwietnia Pyszna i aromatyczna zupa :) Niebo dla podniebienia! <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 17 kwietnia Przepyszna, francuska zupa cebulowa <3 A te grzanki <3 Miodzio! <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń