Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa jagodowa na zimno

Zupa jagodowa na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 751

Dodano:

Odsłon: 131

Zupę tą przygotowuję w sezonie jak tylko pojawią się jagody. Oczywiście poza sezonem można ją zrobić z owoców mrożonych. Zupa ta jest rodzajem chłodnika, więc idealnie sprawdzi się w letnie upały. Można ją podawać czystą ( np. z kleksami ze śmietany) z makaronem, ryżem, grzankami i.t.p.

Składniki

  • Jagody ok. 0,5kg
  • Śmietanka 12% (250-300ml)
  • Budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem
  • Cukier (1 łyżka)
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Jagody opłukać
    2. Zalać wodą dla odpowiedniej ilości porcji
    3. Dodać cukier i zagotować jak kompot

  2. 4. W śmietance (musi mieć temp. pokojową) rozmieszać budyń i wlać do „kompotu”
    5. Zmniejszyć ogień
    6. Szybko wymieszać. Posmakować czy nie dosłodzić.

  3. 7. Jeśli zupa jest zbyt rzadka można użyć 2 opakowania budyniu.

    Można podawać w wersji czystej....

  4. ....z makaronem....

  5. lub bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń