Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6852

Dodano:

Odsłon: 6633

Zupa typowo wiosenno-letnia przygotowana z samych młodych warzyw, co czyni ją bardziej apetyczną i smaczną. Polecam.

Składniki

  • mały kalafior świeży
  • 2 młode marchewki
  • liść młodego selera i lubczyku
  • mały młody por
  • 1 młoda pietruszka
  • liść laurowy, pieprz i sól
  • żeberko wieprzowe lub pierś kurza
  • mały kubek śmietany
  • ziemniaki wg uznania
  • posiekany młody koper /dużo/
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś lub żeberka zalać ok.1,5l wody i gotować do miękkości razem z liściem laurowym.

  2. W tym czasie obrać marchew i pietruszkę, pokroić w talarki, liść selera i lubczyku porwać na małe kawałki, pora pokroić, a ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kalafiora podzielić na różyczki.

  3. Do mięsnego wywaru dodać wszystkie warzywa i gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem.

  4. Na koniec zaprawić śmietaną i posypać /nie żałując/ koperkiem. Pyszna i pachnąca zupka gotowa do jedzenia. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 25 czerwca 2012 uwielbiam taką zupkę,zwłaszcza ,że tak pyszna jest tylko teraz kiedy warzywka są młode i pachnące.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń