Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kalafiorowo-brukselkowa z dodatkiem curry

Zupa kalafiorowo-brukselkowa z dodatkiem curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 1209

Dodano:

Odsłon: 135

W mroźne, zimowe popołudnia najlepiej rozgrzewają nas zupy. Proponuję zupę z kalafiorem i brukselką, doprawioną szczyptą curry i zagęszczoną płatkami owsianymi. Moc witamin na talerzu:)

Składniki

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 1 kalafior
  • 1 opakowanie mrożonej brukselki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 serek topiony np.Hochland
  • sól,pieprz cytrynowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
  • pół łyżeczki curry
  • szczypta lubczyku
  • pęczek pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Skrzydełka opłukać, włożyć do większego garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie i gotować około 20 minut. Zebrać z wierzchu powstałe szumowiny. Obrać i pokroić w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, dodać do wywaru. Oczyścić kalafiora, podzielić na różyczki. Wrzucić kalafiora i brukselkę do garnka, dodać płatki owsiane. Gotować około 20 minut pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

  2. Pod koniec dodać serek topiony, przyprawy ( sól, pieprz, lubczyk i koniecznie curry). Pogotować kilka minut do rozpuszczenia się serka. Zupę obficie posypać pietruszką. Pyszna i rozgrzewająca, doskonale zagęszczona przez płatki owsiane.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń