Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem czosnkowy

Zupa krem czosnkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 492

Dodano:

Odsłon: 165

Wydawałoby się, że po tej zupie będziemy czuć ogień w ustach. Otóż nie! Zupa jest niezwykle łagodna z wyraźnie wyczuwalną nutą czosnku. Chociaż ilość użytego czosnku mówi zupełnie co innego. Jej zaletą jest to, że jest bardzo tania i prosta w przygotowaniu. Wymaga tylko posiadania blendera. A więc do dzieła :)

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 główki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 g masła
  • jogurt naturalny
  • 2 l wody
  • czerstwa bułka
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.Odsączamy na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy 5-8 minut pokrojone ziemniaki. Często mieszamy. Wkładamy do głębokiego garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i gotujemy 15 minut.

  2. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy obrane ząbki czosnku i chwilę podsmażamy ( 1-2 min.) często mieszając. Dodajemy do garnka z ziemniakami i gotujemy jeszcze 15 minut. Kiedy ziemniaki są miękkie, zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy do lekkiego wystudzenia, po czym wyciągamy liście laurowe i blendujemy zupę na gładki krem. Solimy i pieprzymy do smaku.

  3. Czerstwą bułkę kroimy w drobne kwadraty i na tej samej patelni, bez dodatku tłuszczu, podsmażamy do uzyskania chrupiących grzanek. Często mieszamy, aby się nie spaliły. Rozlewamy zupę do miseczek, dekorujemy łyżką jogurtu, zieleniną i posypujemy grzankami. Tym, którzy lubią w zupie odrobinę pikanterii polecam dodać szczyptę ostrej papryki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń