Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z groszku zielonego

Zupa krem z groszku zielonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 853

Dodano:

Odsłon: 18308

Zupa krem z groszku zielonego juz dawno podbiła serca naszej rodziny. Bardzo szybko się ją przygotowuje i serwuje najczęściej z prażonymi płatkami migdałów.

Składniki

  • 700 g groszku zielonego mrożonego 1 litr lekkiego bulionu warzywnego 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła sok wyciśnię
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki
    700 g groszku zielonego mrożonego
    1 litr lekkiego bulionu warzywnego
    1 mała cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka masła
    sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
    gałka muszkatałowa
    sól
    pieprz ziołowy
    odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego do dekoracji


  2. Sposób przyrządzenia
    Cebulę kroimy w drobną kostkę.
    W garnku rozgrzewamy masło z czosnkiem i wrzucamy pokrojoną cebulę. Czekamy, aż się zeszkli na złoty kolor.
    Dorzucamy groszek i posypujemy całość gałką muszkatałową po około 5 minutach zalewamy bulionem warzywnym.
    Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż groszek będzie miękki ( gotuje się dosyć szybko).
    Na około 5 minut przed końcem gotowania zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
    Na koniec odajemy też sok z 1/2 cytryny.
    Zupę dokładnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko a dla dekoracji możemy zabielić śmietanką lub jogurtem.
    Przed podaniem na suchej patelni prażymy platki migdałów aby posypać nimi zupke.
    Smacznego !!!
    Porada
    Jeżeli zupa wychodzi za gęsta podczas blendowania możemy dolać przegotowaną wodę.
    Mozna podawać z groszkiem ptysiowym lub wlasnej roboty czosnkowymi grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń