Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na kalafiora w pełni. Postanowiłam z tego skorzystać i stworzyłam zupę krem z kalafiora. Dla mnie zupa oprócz tego, że jest naprawdę pyszna to jest też baaardzo sycąca. Polecam!
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 31
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 118
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 31
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 118
Składniki
Na początku dobrze jest sobie wszystko przygotować: czyli obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, obrać i posiekać drobno cebulę i czosnek oraz obrać i porozdzielać kalafiora.
Stawiamy wodę i kiedy zacznie się gotować dodajemy kucharka. W między czasie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej/ oliwę i podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Kiedy się cebulka się zeszkli dodajemy ziemniaki i wszystko podsmażamy przez około 10 minut. Podsmażone składniki dodajemy do gotującego się bulionu. Następnie dodajemy kalafiora i wszystko gotujemy do czasu, kiedy warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy pieprz i trochę czosnku granulowanego. Jeżeli zupa jest mało słona to dosalamy. Szczerze mówiąc, ja nie dosalałam już ponieważ z kucharkiem było wszystko idealne. Po zestawieniu z gazu dodajemy śmietankę. Całość blendujemy na gładki krem.
Krem warto podać z grzankami. Wekę smarujemy masłem i posypujemy czosnkiem granulowanym. Na rozgrzaną patelnie kładziemy grzanki i podpiekamy (bez tłuszczu, wystarczy masło które się wytopi z chleba). Grzanki pokroić, do miseczki wlać krem i posypać grzankami. SMACZNEGO!