Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa orientalna z kurczakiem

Zupa orientalna z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 319

Dodano:

Odsłon: 2742

Zupa z grzybami mun , zabielona mleczkiem kokosowym, z odrobiną papryczki chilli ,pora i kolendry.

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynam od pokrojenia piersi z kurczaka w średnią kostkę i zamarynowania go. Dodaję oliwę z oliwek (na oko) mniej więcej 1-2 łyżki, dodaję przyprawy - curry, kurkumę, paprykę, sól i pieprz, dokładnie mieszam. Odstawiam na pół godziny do lodówki.
    PS Jeszcze lepiej zamarynować mięso dzień wcześniej.

    Kroję papryczkę chilli w cienkie krążki (usuwam pestki), pora również w cienkie krążki, tej zielonej części też się nie boję, choć dodaję jej połowę mniej od białej. Podsmażam na patelni z dodatkiem oliwy, na średnim ogniu i kiedy warzywa lekko się zrumienią zdejmuję z patelni. Następnie na patelni ląduje kurczak, obsmażam go z każdej strony na średnim ogniu, (mniej więcej po 7 min na stronę). Kiedy jest gotowy dodaję z powrotem do kurczaka podsmażoną papryczkę i pora.

    Zalewam grzyby mun gorącą wodą i zostawiam na 15 min.
    W międzyczasie gotuję makaron wg przepisu na opakowaniu.
    Po 15 minutach odsączam grzyby i myję pod bieżącą wodą.

    Do gotującego się wolno bulionu, dodaję całą zawartość z patelni, grzyby mun, kiełki fasoli oraz wlewam mleczko kokosowe. Dorzucam garść kolendry. Gotuję jeszcze 15 min na wolnym ogniu. Na koniec jeśli trzeba solę i dodaję świeżo zmielony pieprz oraz natkę pietruszki, jeśli ją mam. Zalewam gorącą zupą makaron.
    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń