Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pieczona w piekarniku

Zupa pieczona w piekarniku

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4861

Dodano:

Odsłon: 445

Pikantna zupa mojej córki, z przepisu jej koleżanki. Świetne danie imprezowe.

Składniki

  • -1 kg. mięsa z łopatki, albo szynki (mało soli i pieprzu)
  • -1/2 kg. cebuli
  • -Solone krojone pieczarki, ok. 220-250 ml (bez zalewy !)
  • -1 puszka groszku, razem z zalewą ( ok. 400 g)
  • -1 puszka krojonego ananasa z zalewą (ok. 550 g)
  • -1 puszka krojonych pomidorów bez skórki razem z zalewą (ok. 500 g)
  • -1 słoik krojonej papryki, marynowanej, razem z zalewą (ok. 350 ml)
  • - ketchup (sos) carry (ok.220-250 ml),
  • ( u nas nie ma takiego sosu, dlatego dodałam łagodny ketchup z dwoma łyżkami carry.)
  • -sos chili (ok. 200-220 ml)
  • -500 ml. śmietany 18%
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Do dużego (powyżej 4 litrowego) żaroodpornego naczynia wykładać w kolejności : "NIE MIESZAĆ"
    1/warstwa:
    Mięso pokroić w kostkę,lekko przyprawić i włożyć do naczynia.

  2. Cebulę pokroić w kostkę i rozsypać na mięsie.

  3. Pieczarki ,odsączyć i rozsypać na cebuli.

  4. Groszek rozsypać na pieczarkach, wraz z zalewą.

  5. Ananasa rozsypać na groszku, wraz z zalewą.

  6. Pomidory rozsypać na ananasie, wraz z zalewą.

  7. Paprykę rozsypać po pomidorach, wraz z zalewą.

  8. Polać ketchupem z carry.

  9. Polać sosem chili.

  10. Piec w piekarniku pod przykryciem w temp. 200 stopni C przez 2 godz.

    Zupę można upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień dokończyć.

  11. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu przelać całość do garnka, dodać 500 ml. śmietany 18%, zagotować i gotować mieszając od czasu do czasu jeszcze około 15-20 minut na średnim ogniu.


  12. Z przepisu wychodzi zupy na około 10-12 porcji. Zupa jest dosyć pikantna, jej ostrość zależy od ilości sosu chili.

    Podawać z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń