Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomaranczowo - marchewkowa

Zupa pomaranczowo - marchewkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1972

Dodano:

Odsłon: 14660

Kremowa zupa o ciekawym orientalnym smaku. Przepis pochodzi z ksiazki "Look and cook, Splendid soups"

Składniki

  • marchew, 3/4 kg
  • cebula, 1 sztuka
  • pomarancz, 2 sztuki
  • maslo, 2 lyzki
  • suszone ziarna kolendry(coriander), 2 lyzeczki
  • sol
  • pieprz
  • bulion z kurczaka, okolo 1 litr (950ml)
  • smietanka slodka np 18%, 3/4 szklanki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Marchew obrac pokroic w plasterki. Cebule posiekac,z pomaranczy wycisnac sok i utrzec skorke z jednej pomaranczy. Na masle dusic cebule okolo 2-3min. dodac marchewka, skorke z pomaranczy, coriander, sol i pieprz, dusic okolo 10 min.

  2. Dodac wywar zkurczaka, zmiejszyc ogien i gotowac okolo 30 min. Nastepnie zmiksowac zupe w mikserze i przelac ponownie do garnka. Dodac smietanke i sok z pomaranczy. Doprawic sola i pieprzem wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

milla_poz 01 kwietnia 2012 Świetna zupa - zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Zamiast świeżych pomarańczy użyłam soku pomarańczowego z kartonu iteż dobrze wyszła. A dodatek kolendry...mmm... - strzał w dziesiątkę! Polecam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 27 lutego 2011 Fantastyczny smak-wyprobowalam i polecam!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kukta 31 stycznia 2011 Bardzo interesujacy przepis, musze koniecznie wyprobowac :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń