Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowo-paprykowa z pulpetami

Zupa pomidorowo-paprykowa z pulpetami

Autor:

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 1088

Dodano:

Odsłon: 287

Pyszne danie jednogarnkowe: lekko pikantna zupa pomidorowa z dodatkiem papryki i papryczki chili doprawiona bazylią z łagodnymi w smaku pulpecikami. Proste, smaczne i pożywne:)

Składniki

  • pomidory 1,5 kg
  • papryka czerwona 3 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • papryczka chili 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • olej 1 łyżka
  • bulion 1 szklanka
  • cukier do smaku
  • bazylia do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pulpety:
  • mięso mielone 70 dag
  • jajko 1 szt
  • bułka 1 szt
  • bulion 0,75 szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku /w którym będziemy przygotowywać zupę/ rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy często mieszając 2-3 min. Do garnka wrzucamy obrane za skórki, pokrojone pomidory oraz pokrojoną, oczyszczoną z nasion paprykę czerwoną. Dodajemy również kawałek ostrej papryczki /zawsze możemy dodać więcej:)/Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min, dodajemy odrobinę bazylii, cukru, soli i pieprzu.
    Przygotowujemy pulpety: bułkę rozrywamy lub kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy letnim bulionem, odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie bułkę odciskamy, dodajemy mięso mielone, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki.
    Przygotowaną zupę miksujemy blenderem, dodajemy część bulionu i doprawiamy do smaku. Bulion dodajemy porcjami tak by zupa miała odpowiednią konsystencję /nie powinna być rzadka jak rosół ale i nie zbyt gęsta/. Zupę ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i wrzucamy do zupy porcjami pulpeciki. Gotujemy ok. 20 min. od czasu do czasu delikatnie mieszając.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń