Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa szalotkowa z grzankami serowymi"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Składniki
tłuszcz do blachy
Szalotki obrać, pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim szalotki. Oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Zalać białym winem i warzywnym bulionem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować około 15 minut. Orzechy włoskie niezbyt drobno posiekać.
Ser gorgonzola pokroić na 12 kawałków. Bagietkę pokroić na 12 kromek i ułożyć je na blasze posmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika – najlepiej ustawionego na funkcję grillowanie.
Pieczywo średnio zrumienić. Wysunąć blachę. Na kromkach bagietki położyć po kawałku sera gorgonzola. Posypać orzechami. Ponownie wsunąć do piekarnika i zapiekać około minuty.
Zupę cebulową jeszcze raz przyprawić do smaku. Rozlać do miseczek lub kokilek. Do każdej włożyć po grzance serowej. Pozostałe grzanki podawać osobno.Źródło: Życie na gorąco