Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z cukinii

Zupa z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 1085

Dodano:

Odsłon: 390

Cukinia to warzywo z którego możemy przygotować wszystko: od zapiekanek poprzez bigos do ciasta włącznie. Ja proponuję pyszną zupę cukiniową na bulionie z serem topionym.

Składniki

  • cukinia 1 szt
  • marchew 1 szt
  • cebula 1 szt
  • ziemniaki 1 szt duży
  • serek topiony 5 dag
  • bulion warzywny 3 szklanki
  • masło 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Młodą cukinię myjemy i kroimy na kawałki /młoda cukinia ma zazwyczaj cienką i miękką skórkę więc jej nie obieramy/. Marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę.
    W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy przez ok. 5 min. często mieszając. Następnie wlewamy bulion i gotujemy do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie.

  2. Dodajemy serek topiony i jeszcze przez chwilę podgrzewamy mieszając. Gdy ser się roztopi całość miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy podawać z dodatkiem natki pietruszki lub koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń