Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z czerwonej fasoli

Zupa z czerwonej fasoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Zupa z czerwonej fasoli"

Składniki

  • 25 dag czerwonej fasoli
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1-2 łyżeczki mielonej papryki
  • przecier pomidorowy
  • 10 dag kwaśnej śmietany 22 proc
  • 2 ząbki czosnku
  • chili
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziarna czerwonej fasoli namocz. Najlepiej pozostaw je w naczyniu z wodą na całą noc. Następnego dnia zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (ok. 60 minut).

  2. W tym czasie oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj jarzyny: marchewkę, pietruszkę oraz kawałek selera. Wrzuć je do garnka, zalej litrem wody. Dodaj fasolę. Całość posól, gotuj ok. 20 minut.

  3. Na patelni rozgrzej smalec (lub inny tłuszcz). Cebulę obierz, drobno posiekaj, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj mąkę oraz słodką mieloną paprykę. Wymieszaj i jeszcze chwilę smaż razem. Przygotowaną zasmażką zapraw zupę fasolową. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze 15 minut.

  4. Dodaj 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Całość zapraw śmietaną. Na koniec dodaj pokrojone w krążki chili. Zupę dopraw solą, pieprzem oraz rozdrobnionym czosnkiem.

  5. czas ok. 90 min; porcja – 560 kcal, cena 2,30 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń