Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z pieczonego czosnku i migdalow

Zupa z pieczonego czosnku i migdalow

Autor: miciunia

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 1095

Dodano: 26.03.2010

Odsłon: 3404

Wykwintna i bardzo sycaca.

Składniki

  • czosnek, 3 glowki
  • cebula, 1
  • migdaly bez skorek, 150g
  • oliwa z oliwek, 3 lyzki
  • OCET Z BIALEGO WINA, 3 lyzki
  • biale pieczywo, kilka kromek
  • slodka smietana, 150ml
  • bulion drobiowy, 1 litr
  • pieprz, do smaku
  • sol, do smaku
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule drobno pokroic i zeszklic na oliwie. Kiedy bedzie juz miekka wlac smietane oraz bulion, doprowadzic do wrzenia i gotowac ok.10 minut.

  2. W miedzyczasie rozgrzac piekarnik do 180 stopni. Czosnek podzielic na zabki i ulozyc na blaszce do pieczenia (w lupinach). Piec az bedzie miekki, uwazac aby nie przypalic. Upieczony czosnek wystudzic, zdjac lupiny i dodac go do zupy.

  3. Migdaly lekko zrumienic w piekarniku.

  4. Odkroic skorki z chleba i dodac chleb do zupy. Wlac 3 lyzki octu, pogotowac kilka minut, dodac migdaly. Zupe zmiksowac , na koncu doprawic sola i pieprzem. Podawac skropiona oliwa z oliwek. Najlepiej smakuje ze swiezym winogronem.

  5. Jest to zupa wg przepisu Jamiego Oliviera, lekko zmodyfikowana.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 26 marca 2010 znów mnie zaskoczyłaś :-O wygląda bardzo zachęcająco :)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń