Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa z zacierkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
Zacierki: mąkę przesiewam do miseczki. Dodaję jajko i tyle wody, by zagnieść dosyć twarde ciasto. Ścieram je na tarce o dużych otworach albo formuję placami małe kuleczki.
Zacierki wrzucam na posolony wrzątek, mieszam. Czekam, aż kluseczki wypłyną i gotuję je jeszcze ok. 2 minuty. Odcedzam, przelewam na sitku zimną wodą i dobrze osączam.
Dynię dokładnie czyszczę z pestek oraz włókien. Miąższ odcinam od skóry, kroję w drobną kostkę. Wrzucam do garnka, zalewam niewielką ilością zimnej wody i duszę do miękkości około 25 minut.
Imbir obieram, ścieram na tarce o małych otworkach albo zeskrobuję łyżeczką do herbaty. Dodaję do dyni. Całość miksuję na gładki krem. Mleko zagotowuję. Mieszam je z musem dyniowym. Zupę przyprawiam do smaku solą oraz cukrem. Podaję w wydrążonej dyni.
<strong>Ewelina Pędzikowska z Kutna</strong>Źródło: Naj