Do góry

Zupy Przepis na:

zupa z zielonej soczewicy

zupa z zielonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 506 Ocena: 17376

Dodano:

Odsłon: 7046

gęsta, pożywna zupa z soczewicy to klasyczny specjał bliskiego wschodu , którego dodatki zmieniają się w zależności od regionu. Zupę można gotować z różnych gatunków soczewicy

Składniki

  • 2 i ½ szklanki wywaru z kurczaka
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kminku
  • 3 drobno posiekane cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • posiekana świeża kolendra do posypania
  • 5 łyżek stołowych oliwy
  • sól i mielony czarny pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Soczewicę w garnku zalewamy zimną wodą. Gotujemy na dużym ogniu 10 minut. Rozgniatamy na „papkę" ubijakiem do ziemniaków lub blenderem.

  2. 3 łyżki stołowe oliwy rozgrzewamy na patelni i smażymy 2 cebule z pokrojonym w drobne plasterki czosnkiem , kminkiem i kurkumą przez 3 minuty , cały czas mieszając . Dodać soczewicę , i wywar.

  3. Doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy ogień , i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut , aż soczewica zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Na pozostałej oliwie podsmażamy cebulkę, aż uzyska złoty kolor. Rozlewamy zupę do miseczek, posypujemy cebulką i świeżą kolendrą. Podajemy z pieczywem...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń