Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ze świeżych grzybów

Zupa ze świeżych grzybów

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11047

Dodano:

Odsłon: 7

Przepis wart wypróbowania: "Zupa ze świeżych grzybów"

Składniki

  • ok. 40 dag świeżych grzybów leśnych (np. kozaków
  • podgrzybków)
  • ok. 1 l wywaru warzywnego
  • ok. 6 dag makaronu – najlepiej drobne świderki
  • 2 młode ziemniaki
  • marchew
  • kawałek selera
  • mała cebula
  • gałązka lubczyku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu + 2-3 ziarna pieprzu
  • 1/4 szkl. słodkiej śmietany do zup
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli morskiej. Dodatkowo świeża natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 45 min • Porcja 50 kcal • Przepis na 4 porcje

  2. Grzyby czyszczę, płuczę, kroję w kostkę. Cebulę obieram, siekam, szklę na maśle. Dodaję grzyby, duszę, aż woda odparuje. Wrzucam pokrojone – w krążki marchew i w kosteczkę seler. Smażę 2-3 minuty.

  3. Wywar zagotowuję, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, pieprz ziarnisty. Gotuję 10 min, po czym dodaję grzyby podsmażone z warzywami, gałązki lubczyku i pietruszki, makaron, doprawiam solą i chwilę jeszcze gotuję.

  4. Pod koniec doprawiam zupę świeżo zmielonym pieprzem i zabielam śmietaną. Dekoruję listkami pietruszki.

  5. Bożena Ziarno z Węgrców

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń