Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ze świeżych pomidorów

Zupa ze świeżych pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 305 Ocena: 3200

Dodano:

Odsłon: 508

Ostatnie już, smętnie wiszące na krzaczkach pomidory gruntowe zasługują na coś szczególnego! Tym bardziej, że podczas dni włoskich w Lidlu kupiłam świeże tortelloni z gorgonzolą i orzechami włoskimi. To one zainspirowały mnie do przygotowania sycącej, jesiennej pomidorówki, pełnej włoskich smaków.

Składniki

  • 1 duża cebula, obrana z łupinek i pokrojona w kosteczkę
  • 5 ząbków czosnku, obranych z łusek i przeciśniętych przez praskę lub posiekanych
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • 1 łyżka suszonego oregano (w sezonie może być jak najbardziej świeże)
  • 1 łyżka słodkiej, sproszkowanej papryki
  • 2-3 łyżki syropu z agawy (lub innego słodzika, np. brązowego cukru)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 g świeżych pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę lub puszka krojonych pomidorów
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • paczka świeżych pierożków włoskich (250 g) – mogą być jak moje, z gorgonzolą i orzechami włoskimi, ale mogą być dowolne – ze szp
  • 3 duże garście młodego szpinaku, około 150 g
  • 1 kubek (200 ml) śmietanki kremówki 30%
  • garść tartego parmezanu lub sera typu parmezan
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzej masło klarowane lub oliwę. Delikatnie podsmaż na tłuszczu posiekaną cebulę, po chwili dodaj czosnek, a następnie przyprawy: oregano, słodką paprykę, syrop z agawy (albo inny słód, ja następnym razem wypróbuję na przykład syrop z daktyli), nieco mielonego pieprzu i szczyptę soli.

  2. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i podsmaż przez krótką chwilę.

  3. Teraz dodaj pokrojone pomidory świeże, ze słoika lub z puszki. Gotuj wszystko przez 5 minut. Dodaj gorący bulion i doprowadź całość do wrzenia.

  4. Czas na dodanie do garnka z zupą świeżych pierożków tortelloni lub tortelini, zależnie od Twojego wyboru.

  5. Sprawdź na opakowaniu, jak długo powinny się gotować, bo różnie z tym bywa, ale nasza praktyka pokazuje, że te podane czasy są zawsze trochę zbyt krótkie. Cóż, może my po prostu lubimy rozgotowane kluchy, ale o gustach się nie dyskutuje, potrawa ma smakować biesiadnikom. Dlatego po upływie zalecanego przez producenta czasu po prostu wyjmij jeden pierożek na talerz i sprawdź, czy stan jego ugotowania Ci odpowiada. Jeśli tak – przystąp do dalszych kroków, a jeśli nie – gotuj całość jeszcze przez jakiś czas.

  6. Gdy już pierożki będą ugotowane, dodaj do garnka opłukane liście szpinaku. Przemieszaj łyżką, by się sparzyły, ale nie powinny długo się gotować.

  7. Teraz dodaj do garnka śmietankę kremówkę, wymieszaj.

  8. Na koniec wsyp do zupy tarty ser parmezan lub inny podobny, przypraw ewentualnie pieprzem i solą.

  9. Wymieszaj jeszcze raz wszystko i nalewaj na talerze.

  10. Parmezan wspaniale zagęszcza i doprawia zupę, dzięki czemu staje się ona tak samo syta, jak większość potraw jednogarnkowych. W dodatku danie gotuje się naprawdę szybko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń